Når det gjelder forskjellige økonomiske nødvendigheter i livet til en person kan gjeld og ubetalt lån være hemmende. Med mye ubetalt gjeld kan man blant annet få avslag på budrunder og nye lån.

Informasjon om de forskjellige lånene og ubetalt gjeld gjør at man står sterkt i forhold til kontroll over egen økonomi. En kredittsjekk kan for eksempel inngå i denne økonomiske oversikten. I samme kategori kommer også oversikt over renter, vilkår og nedbetalingstid. Dette kan blant annet hjelpe deg med refinansiering, eller mer økonomisk nedbetaling på lånene.

Organiser egen økonomi

Selv de beste lånene, slik som studielånene, kan bli til en byrde dersom de ikke håndteres riktig. Dette kan være fordi man ikke finner jobb etter endt studie, eller at man ikke rekker nedbetalinger på grunn av andre lån. Derfor er det viktig å fokusere på den gjelden som helst skal nedbetales først, og se på forskjellige ordninger som finnes.

Ofte er det forbruksgjeld og kredittkortgjeld som kan gjøre hverdagen vanskelig for folk flest. Heldigvis finnes det gode tilbud fra ulike banker hvor man kan finne forskjellige løsninger på tilbakebetaling eller få refinansiert sine lån. Det viktigste hjelpemiddelet man kan skaffe seg her er informasjon om egne lån, slik at man får den beste løsningen tilpasset sin egen situasjon.

Inkasso – en sikker fallgruve

Når det gjelder tilbakebetaling av lån er det veldig viktig å huske på å ikke få inkassovarsler som hoper seg opp og senere utvikler seg til en betalingsanmerkning. Inkasso kan føre til at man i senere tid kan få problemer om man ønsker å ta opp lån eller lignende, fordi man ikke består en kredittsjekk.

For å unngå inkasso er det helt essensielt at man betaler regningene i tide, og at man unngår å samle opp purringer og inkassovarsler. Jo tidligere man tar tak i problemene, jo bedre. Greier man ikke å betale ned på lånene, er det bedre at man søker om en gjeldsordning eller gjeldsrådgivning. Det finnes hjelp å få!

Bruk lån og kreditt på den riktige måten

Lån og gjeld kan virke skummelt og uforståelig for mange, men egentlig er dette kun en nødvendig del av hverdagen dersom man har en drøm om hus og bolig, eller bare ønsker å pusse opp hjemmet. Alltid snakk med rådgiver i bank først og få den informasjonen som kan gjøre tilbakebetalingen enkel og uproblematisk.

Impulskjøp, klær, julegaver og ferier er eksempler på dårlige produkter å bruke et forbrukslån på. Dette er ofte hva som fører til betalingsanmerkninger, som kan skape hinder for faktisk nødvendige lån, og gjøre at man ikke består sin neste kredittsjekk. Skulle man være bekymret for at dette allerede har skjedd, har vi skrevet en guide til egen kredittsjekk under her.

Utfør egen kredittsjekk

Som vi kan se er det mange måter å havne i en situasjon hvor lån fra vanlige banker ikke lenger er mulig. Vi håper på at våre råd kan hjelpe lesere å unngå å måtte oppleve dette selv. Skulle man derimot trenge et lån er det fullt mulig å utføre en kredittsjekk før man sender inn en søknad.

Normalt kredittsjekkes man av långiver før hvert lån, via et kredittopplysningsbyrå. Man kan derimot hente inn disse opplysningene selv, helt gratis. Dette er tross alt personlig informasjon som alle burde ha rett på. I Norge må alle selskaper som driver med kredittsjekk ha tillatelse for drift, og det er et av disse selskapene som må kontaktes.

Slik gjennomføres en kredittsjekk

  • Privatpersoner har rett på egen informasjon angående kredittsjekk
  • Ta kontakt med et firma for å få tilsendt aktuell info
  • Ikke betal, tjenesten skal utføres uten kostnader

Har man nylig kvalifisert for lån eller kreditt, vil det ikke være nødvendig å kredittsjekke seg. Dersom man ikke består kredittsjekken kan dette føre til en økonomisk situasjon med liten fleksibilitet, og er en situasjon man burde komme seg ut av med hjelp fra profesjonelle. Bisnode.no er en av aktørene som lar en kredittsjekke seg selv.